Vepřová kolena na okurkách
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 200 g Okurky
 - 50 g Mouka polohrubá
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 200 ml Víno bílé
 - 40 ml Olej stolní
 - 1 kávová lžička Ocet estragonový
 - 2 ks Bobkový list
 - 8 ks Pepř černý celý
 - 1 špetka Sůl
 - 5 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 2 kg Vepřové koleno
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 852 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 64 g
 - Sodík 47 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 21.2 mg
 - Draslík 460.1 mg
 - Vláknina 17767.6 mg
 - Vitamín A 17767.6 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.2 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 38.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kolena dáme na 12 hodin do studené vody. Pak je vydrhneme a hodinu povaříme ve vodě s bobkovým listem, pepřem a česnekem doměkka. Vykostíme je a dáme do pekáče s olejem, podlité vínem je pečeme 45 minut dočervena na 220°C.
 - 
                                2
Na másle zatím osmažíme mouku dorůžova, přidáme mléko, mícháme a nakonec odstavíme. Po vychladnutí vmícháme okurky na kostičky, smetanu, ocet, sůl a pepř.
 - 
                                3
Kolena okamžitě podáváme s omáčkou.