Omáčka z červené řepy a vína
Suroviny
- 250 g Červená řepa
 - 3 g Petržel - nať
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 1 g Sůl
 - 1 g Tymián čerstvý
 - 125 ml Víno bílé
 - 400 ml Vývar rybí
 - 250 ml Víno červené
 - 200 ml Víno portské
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Sůl
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 487 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 531 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 30 mg
 - Draslík 560.6 mg
 - Vláknina 6355.3 mg
 - Vitamín A 6355.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.4 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Najemno nakrájenou cibulku orestujeme na oleji. K orestované cibulce přimícháme na hranolky nakrájenou červenou řepu a opět orestujeme. Vše zalijeme vínem a vývarem. Celou směs přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme tak dlouho, dokud směs mírně nezhoustne. K omáčce poté přimícháme máslovou omáčku na červeném víně, kterou připravíme podle stejnojmenného receptu (Máslová omáčka s červeným vínem). Hotovou omáčku promícháme s nasekanou petrželkou, ochutíme solí a pepřem.
 - 
                                2
Omáčku podáváme k pečenému mořskému jazyku.
 - 
                                3
Máslová omáčka na červeném víně:
 - 
                                4
Cukr nasypeme do hrnce, pomalu prohříváme a promícháváme. Jakmile zkaramelizuje, přidáme do něj na půlkolečka nakrájenou cibuli. Obalíme ji v karamelu a poté smícháme s červeným vínem. Vše přivedeme k varu. Jakmile se tekutina odpaří na polovinu, přilijeme portské víno a ochutíme tymiánem. Opět necháme přebytečnou tekutinu odpařit. Jakmile nám v hrnci zůstane asi 150 ml, přecedíme. Ještě do teplé tekutiny vešleháme ztuhlé máslo, nakrájené na kostičky. Dle chuti přidáme sůl a pepř.