Humr na francouzský způsob
Suroviny
- 30 g Cibule
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 30 g Karotka
 - 5 g Petržel kudrnka
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 200 ml Víno bílé
 - 100 ml Víno šumivé (sekt)
 - 300 ml Vývar rybí
 - 100 ml Bešamel
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Humr
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 841 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 1844 mg
 - Bílkoviny 78 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 690.7 mg
 - Draslík 1238.6 mg
 - Vláknina 937 mg
 - Vitamín A 937 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.9 mg
 - Vitamín E 6.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 381 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Humra vhodíme na pár vteřin do osolené vroucí vody, čímž ho usmrtíme. Humra rozčtvrtíme.
 - 
                                2
V hluboké pánvi rozpustíme máslo a přidáme na něj kousky humra. Osolíme a opepříme. Smažíme na másle asi 2 minuty, podlijeme vínem a šampaňským, přisypeme kolečka cibule a karotky, posekanou petrželku, přilijeme rybí vývar a bešamel. Pánev přiklopíme a vaříme 15 minut. Stáhneme z ohně.
 - 
                                3
Vyndáme porce humra, do vývaru vmícháme žloutky rozmíchané ve smetaně, nakonec vmícháme 4 lžíce másla.
 - 
                                4
Každou porci humra omáčkou přelijeme.