Jelení guláš se švestkami
Suroviny
- 40 g Celer bulvový
 - 60 g Cibule
 - 100 g Mrkev kořen
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 100 g Perník
 - 3 g Skořice mletá
 - 100 g Švestky sušené
 - 1000 g Jelení maso
 - 20 g Protlak rajčatový
 - 20 ml Olej olivový
 - 500 ml Víno červené
 - 20 ml Víno jablečné
 - 1 kávová lžička Jalovec
 - 3 ks Bobkový list
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 656 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 627 mg
 - Bílkoviny 60 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 212.5 mg
 - Draslík 1205.7 mg
 - Vláknina 7541.3 mg
 - Vitamín A 7541.3 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0.2 mg
 - Vitamín C 1.8 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušené švestky namočíme do jablečného vína, přidáme skořici.
 - 
                                2
V pekáči rozehřejeme olej a maso důkladně smažíme asi 5 minut, osolíme ho a opepříme.
 - 
                                3
Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a smažíme asi 5 minut. Přidáme rajčatový protlak, bobkový list a jalovčinky. Mícháme 2 minuty a přilijeme červené víno. Asi 10 minut vaříme na prudkém ohni. Přilijeme 1 l vody, přivedeme k varu, vaříme na středním ohni bez pokličky asi 1 hodinu.
 - 
                                4
Maso a zeleninu vyjmeme. Zeleninu propasírujeme sítem a přidáme ji k masu. Uložíme do tepla. Perník nastrouháme, vmícháme do omáčky a necháme ho rozpustit.
 - 
                                5
Maso se zeleninou vrátíme do omáčky a přidáme namočené švestky. Vše krátce prohřejeme.