Dušený losos s citrónovou omáčkou
Suroviny
- 15 g Máslo čerstvé
 - 15 g Máslo čerstvé
 - 200 g Chřest bílý
 - 150 ml Víno bílé
 - 150 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Kopr čerstvý
 - 4 ks Losos - filety
 - 0.5 ks Salát hlávkový
 - 1 ks Citrony
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 špetka Kurkuma
 - 0.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 533 kcal
 - Sacharidy 8 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 335 mg
 - Bílkoviny 64 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 350.1 mg
 - Draslík 1184.8 mg
 - Vláknina 5340.4 mg
 - Vitamín A 5340.4 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.5 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omáčka: Z citronu vymačkáme šťávu. Ve vodní lázni v misce vyšleháme žloutky a postupně k nim po částech přiléváme víno a šleháme, dokud směs nezhoustne. Do zhoustlé směsi pomalu přimícháváme tekuté máslo. Potom přimícháme do omáčky citrónovou šťávu a obarvíme špetkou kurkumy a omáčku osolíme a opepříme. Hotovou omáčku necháme v chladnoucí lázni a občas ji promícháme.
 - 
                                2
Kousky oloupaného chřestu uvaříme nad párou doměkka.
 - 
                                3
Na pánvi v rozehřátém másle orestujeme lososové filety.
 - 
                                4
Na opečenou rybu nalijeme víno, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme asi 7 minut, přičemž rybu jednou obrátíme.
 - 
                                5
Na talíře nalijeme omáčku a na ní urovnáme lososové filety. Každou porci ozdobíme listem salátu, kousky chřestu, kouskem kopru a kouskem citrónu.
 - 
                                6
Podáváme horké.