Mražený čoko-oplatkový dezert

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 250 g Zmrzlina čokoládová
  • 250 g Zmrzlina pistáciová
  • 130 g Oplatky tradiční oříškočokoládové
  • 340 g Mléko zahuštěné slazené
  • 340 g Čokoláda na vaření
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 230 g Cukr krupice
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 4 polévková lžíce Čokoláda hořká
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 889 kcal
  • Sacharidy 113 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 71 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 147.8 mg
  • Draslík 148.9 mg
  • Vláknina 10111 mg
  • Vitamín A 10111 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící cukru. Poté přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům, (pokud by se nám těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru.

  • 2

    Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 10-15 minut. Koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.

  • 3

    Uvaříme si fondánovou omáčku: do rendlíku si nalijeme kondenzované mléko a za stálého míchání pomalu zahříváme. Přidáme nastrouhanou čokoládu a cukr. Když je čokoláda s cukrem rozpuštěná, přivedeme k varu a hned odstavíme z plotny, přidáme 1 lžíci másla a vanilkový cukr. Mícháme jen do doby, než se máslo rozpustí.

  • 4

    Zchladlou omáčku uzavřeme do nádoby a dáme do chladničky vychladit.

  • 5

    Na vychladlý korpus naneseme ozdobně čokoládovou a pistáciovou zmrzlinu, přelijeme studenou fondánovou omáčkou, ozdobíme lupínky nastrouhané hořké čokolády a nastrouhanými oříšky.

Komentáře k receptu