Pikantní rýžový salát
Suroviny
- 200 g Rýže loupaná
 - 100 g Sójové výhonky
 - 150 g Hrachové lusky
 - 400 ml Vývar zeleninový
 - 0.09 kávová lžička Olej olivový
 - 1 ks Šalotka
 - 2 ks Paprika žlutá
 - 1 ks Estragon
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř citronový
 - 3 polévková lžíce Ocet Sherry
 - 1 polévková lžíce Sherry brandy
 - 5 polévková lžíce Olej sezamový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 417 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 560 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 1.8 mg
 - Draslík 637.9 mg
 - Vláknina 8004.1 mg
 - Vitamín A 8004.1 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 100.8 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci rozpálíme olej, přidáme šalotky nasekané na kostičky a dusíme, až zesklovatí. Přidáme rýži, krátce podusíme, zalijeme horkým vývarem a necháme přejít varem. Zakryjeme poklicí a vaříme na velmi mírném ohni asi 40 minut.
 - 
                                2
Cukrové lusky omyjeme a blanšírujeme asi dvě minuty, pak přidáme sójové výhonky a balnšírujeme ještě minutu. Slijeme a necháme okapat.
 - 
                                3
Papriky omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Snítku estragonu opláchneme, rozpůlíme a nasekáme najemno.
 - 
                                4
Sezamový olej rozšleháme s octem, sherry, solí, citrónovým pepřem a estragonem.
 - 
                                5
Všechny suroviny na salát smícháme a přelijeme dresinkem, necháme odležet. Dle chuti můžeme salát zjemnit zakysanou smetanou.