Tuňákové pirohy
Suroviny
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 80 g Rajčata
 - 200 g Tuňák v oleji
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 2 dl Voda pitná
 - 0.15 dl Olej slunečnicový
 - 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.09 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 589 kcal
 - Sacharidy 82 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 286 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 193.5 mg
 - Draslík 334.9 mg
 - Vláknina 11262.2 mg
 - Vitamín A 11262.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.6 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy dáme hladkou mouku, ocet, sůl, uděláme do mouky důlek a pomalu budeme přilévat vlahou vodu a vidličkou promícháme těsto. Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál a rukama vypracujeme vláčné těsto, (můžeme podle potřeby přidat vodu nebo mouku). Těsto se nesmí lepit, musí bát vláčné a pružné, nesmí být velmi tuhé. Rozválíme ho na placku silnou přibližně 3 mm. Formičkou o průměru 8-10 cm vykrojíme kolečka a zakryjeme je utěrkou, aby nevyschla.
 - 
                                2
Tuňáka z konzervy scedíme a necháme v cedníku okapat. Očistíme cibuli a drobně ji pokrájíme. Omyjeme petrželku s rozmarýnem. Bylinky drobně posekáme. Omyté rajče spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V pánvi si rozpálíme olej s máslem, cibulku orestujeme dorůžova, přimícháme rajče, ochutíme pepřem a pánev odstavíme z plotny. Přidáme tuňáka, bylinky a promícháme. Přidáme vejce, promícháme, podle chuti osolíme a opepříme.
 - 
                                3
Na plátky těsta položíme lžičkou tuňákovou náplň. Těsto přehneme na polovinu, okraje k sobě pevně přitiskneme a ozdobíme přitisknutím vidličky. Omyjeme a osušíme citron a pokrájíme ho na osminky.
 - 
                                4
V pánvi si rozpálíme dostatečné množství oleje a pirohy smažíme z každé strany dozlatova. Pirohy podáváme horké s plátky citonu.