Turecký kuřecí pilaf
Suroviny
- 500 g Kuřecí prsa
 - 250 g Rajčata
 - 150 g Oříšky piniové
 - 150 g Hrozinky
 - 450 g Rýže
 - 500 ml Voda pitná
 - 150 ml Vývar drůbeží
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Kmín mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 špetka Šafrán
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.26 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 699 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 271 g
 - Sodík 467 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 80 mg
 - Draslík 903.5 mg
 - Vláknina 5482.5 mg
 - Vitamín A 5482.5 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.8 mg
 - Vitamín E 4.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čistá kuřecí prsa bez kostí a kůže rozkrájíme na centimetrové kostky, cibuli s česnekem nadrobno posekáme. Malá tvrdá rajčata spaříme, oloupeme a rozčtvrtíme.
 - 
                                2
Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme olej na střední teplotu, na něm cca minutu restujeme cibuli s česnekem. Poté přidáme kuřecí kostky a za stálého míchání opékáme 4 minuty. Do horkého drůbežího vývaru vhodíme šafrán, nalijeme do pánve a vše minutu povaříme.
 - 
                                3
Rozdrtíme sušenou chilli papričku, přidáme ji do šťávy k masu, poté postupně přimícháváme rajčata, horkou vodu, rýži, hrozinky, piniové oříšky, mletý kmín a sůl s pepřem.
 - 
                                4
Pánev zakryjeme poklicí, stáhneme teplotu a dusíme 25 minut. Pilaf občas promícháme, je-li třeba, přilijeme trochu horké vody.
 - 
                                5
Hotový pilaf rozdělíme na talíře, posypeme sekanou zelenou petrželkou a podáváme.