Vepřové katsu s lepivou rýží

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 7 g Pepř černý mletý
  • 450 g Vepřová plec
  • 200 g Rýže Basmati
  • 100 g strouhanka panko
  • 350 ml Vývar drůbeží
  • 2 kávová lžička Med včelí
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Kari koření
  • 1 kávová lžička Zázvor mletý
  • 1 kávová lžička Kurkuma
  • 1 kávová lžička Olej sezamový
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Jablka
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Omáčka sójová
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
  • 1 polévková lžíce Mouka kukuřičná
  • 2 polévková lžíce Zázvor nakládaný
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 3 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 1 polévková lžíce řepkový olej
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 615 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 568 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 79.9 mg
  • Draslík 597.4 mg
  • Vláknina 10132.5 mg
  • Vitamín A 10132.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.6 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibule nasekáme na jemno, mrkev nastrouháme nahrubo a jablka nakrájíme na kostičky. Vše osmažíme na řepkovém oleji. Poté snížíme teplotu a na 10 minut podusíme.

  • 2

    Zvýšíme teplotu, vmícháme česnek nakrájený na plátky a minutu povaříme, poté přidáme kari a zázvor. Za další minutu přidáme rajčatový protlak, med, sójovou omáčku i kukuřičnou mouku. Nakonec vlijeme vývar a vaříme 5 minut. Zelenina by měla být měkká. Tuto omáčku rozmixujeme dohladka. Dochutíme ji sezamovým olejem, solí a pepřem.

  • 3

    Nyní si připravíme rýži – několikrát ji propláchneme, poté zalijeme 400 ml studené vody a vaříme přiklopenou 10 minut. Poté odstavíme z ohně a necháme ještě 10 minut přikryté dojít.

  • 4

    Vepřovou plec nakrájíme na 8 kousků. Rozklepeme na tloušťku 1 cm. Osolíme a opepříme.

  • 5

    Strouhanku smícháme s kurkumou a slunečnicovým olejem. Maso namočíme do rozšlehaného vaječného bílku a obalíme ve strouhankové směsi. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem 15 minut na 200 °C, v průběhu pečení otočíme.

  • 6

    Vepřové maso podáváme s rýží a katsu omáčkou posypanou koriandrem a s naloženým zázvorem.

Komentáře k receptu