Mandlová bábovka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 260 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 110 g Hrozinky
  • 100 g Mandle
  • 115 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr krupice
  • 420 g Mouka polohrubá
  • 125 ml Mléko plnotučné
  • 125 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Droždí sušené
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 676 kcal
  • Sacharidy 92 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 84 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 91 g
  • Cholesterol 147.8 mg
  • Draslík 387.6 mg
  • Vláknina 11819.3 mg
  • Vitamín A 11819.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.8 mg
  • Vitamín E 4.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 152.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hrozinky zakapeme rumem, mandle nakrájíme na lupínky. Formu na bábovku vymažeme máslem a dno vysypeme lžící lupínků z mandlí.

  • 2

    Droždí smícháme s vlažnou vodou a necháme odstát. Mezitím v míse šlehačem ušleháme do pěny máslo s cukrem, přidáme vejce, sůl, vanilku, citronovou kůru a droždí. Postupně vmícháme mouku střídavě s mlékem a necháme na teplém místě zhruba dvě hodiny kynout.

  • 3

    Do vykynutého těsta vmícháme hrozinky a zbylé mandle, dáme do formy, ve které necháme těsto ještě asi šedesát minut dokynout.

  • 4

    V troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 45 minut, dokud bábovka nezezlátne. Na mřížce necháme vychladnout a před servírováním posypeme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu