Čokoládová bábovka

Hodnocení 2x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 650 g Mouka polohrubá
  • 130 g Kakao - prášek
  • 500 g Cukr krupice
  • 130 g Čokoláda hořká
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 250 g Cukr moučkový
  • 290 g Máslo čerstvé
  • 40 ml Koňak vaječný
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 2.5 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 621 kcal
  • Sacharidy 90 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 37 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 89 g
  • Cholesterol 162.2 mg
  • Draslík 274 mg
  • Vláknina 22876.2 mg
  • Vitamín A 22876.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse ušleháme 250 g másla a 500 g cukru do pěny. Postupně přidáme 2.5 dl mléka, 6 vajec, mouku, kakao a vanilkový cukr. Vyšleháme asi 5 minut do těsta, které by mělo být nafouklé a hladké. Vlijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme ve středně vyhřáté troubě asi hodinu.

  • 2

    Mezitím připravíme polevu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme nasekané ořechy, 250 g cukru, 5 ml mléka, koňak, 40 g másla, 2 žloutky, všechno důkladně promícháme do hladké hmoty. Po vychladnutí bábovku vyklopíme na tác a polijeme připravenou čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout, krájíme ohřátým nožem, aby se poleva nedrolila.

Komentáře k receptu