Dušené hovězí maso na víně s houbami
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Mrkev kořen
- 100 g Rajčata
- 200 g Slanina vepřová
- 10 g Sůl
- 6 g Pepř černý mletý
- 250 g Žampiony čerstvé
- 800 g Hovězí maso zadní
- 50 g Pažitka
- 150 g Cibulka jarní
- 600 g Petržel kořen
- 20 g Tymián čerstvý
- 40 ml Olej olivový
- 2 ks Bobkový list
- 5 dl Víno červené
- 3 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 588 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 105 g
- Sodík 1061 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 100 mg
- Draslík 1028.7 mg
- Vláknina 14157.7 mg
- Vitamín A 14157.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 150.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso nakrájíme na kostky, do hladké mouky vmícháme sůl, pepř a maso ve směsi obalíme. V kastrolu rozpálíme olej, maso krátce opečeme ze všech stran, odložíme do mísy.
-
2
V kastrolu na zbytku oleje vypečeme slaninu na kostičky, přidáme jarní cibulky, mrkev a petržel na kostky, bobkový list a tymián. Za stálého míchání povaříme 5 minut. Nakonec přidáme rozmixovaná rajčata a nakrájené žampiony, ještě 3 minuty ohříváme. Zalijeme červeným vínem a vodou, promícháme, vrátíme zpět maso, které musí být zcela zakryté omáčkou, v opačném případě přilijeme víno. Zakryjeme a vložíme do trouby, kde na mírném ohni pečeme 2,5 hodiny, aby maso bylo křehké. Hotový pokrm dosolíme, dopepříme, ozdobíme nasekanou pažitkou a podáváme s vybranou přílohou.