Nákyp ze štiky a tresky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Mořská štika - filety
  • 250 g Treska aljašská
  • 80 g Slanina vepřová
  • 2 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 kávová lžička Sardelová pasta
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 l Voda pitná
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • 0.4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 591 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 1352 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 387.2 mg
  • Draslík 565 mg
  • Vláknina 720.5 mg
  • Vitamín A 720.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.8 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté filety ze štiky, tresky a slaninu dvakrát přemeleme na masovém mlýnku. Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno, Několik snítek odložíme na ozdobu. K pomletému masu přidáme sůl, pepř, sardelovou pastu, rozpuštěné máslo, hladkou mouku a petrželovou nať. V misce dobře rozkvedláme smetanu se žloutky, bílky vyšleháme na tuhý sníh. Pomleté rybí maso promícháme se smetanou, zapracujeme sníh z bílků. Nákypovou formu vytřeme olejem, vysypenou strouhankou a naplníme rybím fášem. Formu zakryjeme víkem (nebo pergamenovým papírem), usadíme do hrnce s 1 - 2 litry vody a vaříme ve vodní lázni přibližně 60 - 90 minut. Abychom zjistili, zda je rybí nákyp hotový, propíchneme ho špejlí, pokud se na ni nelepí, je nákyp již uvařený.

  • 2

    Mísu odkryjeme, nákyp vyklopíme na předehřátou mísu, rozkrájíme na plátky, položíme na talíře, ozdobíme snítky petrželky a servírujeme.

Komentáře k receptu