Fazolová pálihuba z Podkrkonoší
Suroviny
- 250 g Klobása Dunajská
 - 250 g Fazole bílé
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 4 ks Česnek
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 2 l Voda pitná
 - 1 dl Smetana zakysaná15%
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 632 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 123 g
 - Sodík 316 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 5.8 mg
 - Draslík 108.5 mg
 - Vláknina 4587.6 mg
 - Vitamín A 4587.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.7 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté bílé fazole si namočíme den dopředu do studené vody (1 litr),
 - 
                                2
Očistíme mrkev, cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev přidáme vařit k fazolím. Ostrou klobásu pokrájíme na kolečka.
 - 
                                3
Scezené fazole dáme vařit do 1 litru čisté vody se solí, celou mrkví a majoránkou. (Fazole budeme vařit celkově 45 - 60 minut do měkka).
 - 
                                4
V pánvi si na rozpáleném sádle zpěníme dorůžova cibuli, přimícháme k ní mouku, nakonec sladkou a pálivou papriku a uděláme si světlou jíšku, kterou zamícháme do polévky přibližně v polovině vaření. (Papriku přimícháváme k jíšce až nakonec, dáváme si pozor, aby jsme ji nepřipálili, musí se nám jen rozpustit.) Pak do polévky přidáme klobásu.
 - 
                                5
Před koncem vaření vyjmeme z polévky mrkev. Přimícháme česnek, zakysanou smetanu, polévku podle chuti dosolíme, přimícháme chilli koření a podáváme.