Želé z rozmarýnu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Cukr krupice
  • 50 g Rozmarýn čerstvý
  • 100 ml Voda pitná
  • 1 l Pomerančová šťáva
  • 1 balení Cukr želírovací
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 168 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 3 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 234 mg
  • Vláknina 1810 mg
  • Vitamín A 1810 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Opláchnuté snítky rozmarýnu pořádně osušíme, aby v horkém cukru neprskaly, a otrháme je ze snítek (asi 50 g).

  • 2

    V hrnci svaříme vodu s cukrem, asi 12 minut, cukr zkaramelizuje; dostane světle hnědou barvu. Do zkaramelizovaného cukru přisypeme lístky rozmarýnu a 1 minutu povaříme, cukr opět začne hnědnout. Přilijeme pomerančovou štávu a za promíchávání vaříme asi 5 minut, aby se rozpustil cukr. Směs odstavíme z ohně a necháme chladnout na pokojovou teplotu.

  • 3

    Přecedíme a přidáme želírovací prostředek bez cukru, pro poměr ovoce - cukr 3:1. Zchladlou směs opět uvedeme do varu a asi 3 minuty vaříme.

  • 4

    Dopadne-li želírovací zkouška dobře, plníme želé do sklenic vypláchnutých horkou vodou a pořádně uzavřeme šroubovacími víčky.

Komentáře k receptu