Vařená horácká roláda (závin)
Suroviny
- 100 g Krupice dětská
 - 150 g Strouhanka
 - 100 g Perník
 - 400 g Brambory
 - 130 g Povidla švestková
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 130 g Mouka pšeničná hrubá
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Cukr skořicový
 - 4.3 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Hrozinky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
 - Sacharidy 122 g
 - Tuky 90 g
 - Sodík 543 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 59 g
 - Cholesterol 143.7 mg
 - Draslík 492.8 mg
 - Vláknina 9060 mg
 - Vitamín A 9060 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce dáme přibližně s 1,3 litru osolené vody, vložíme omyté brambory a uvaříme je do měkka (přibližně 20 minut). Pak je scedíme, oloupeme, jemně nastrouháme. V míse je smícháme s 200 g hrubé mouky, 1 lžičkou soli, 100 g dětské krupice a se 2 vejci.
 - 
                                2
Vypracujeme tuhé těsto, na vál si rozprostřeme čisté plátno, mírně ho posypeme moukou a těsto rozválíme na obdélník o síle přibližně 1 cm.
 - 
                                3
V misce rozředíme hustá povidla 1-2 lžícemi vody. Hrozinky dobře promyjeme v sítu, necháme okapat. Těsto potřeme švestkovými povidly, posypeme nastrouhaným perníkem a hrozinkami. Pomocí ubrousku těsto stočíme do závinu. Po obou stranách ubrousek dobře zavážeme provázkem, ve větším hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody, závin v ubrousku ponoříme do vařící vody a pomalu ho vaříme 15-20 minut pod poklicí.
 - 
                                4
Uvařený závin vyjmeme z ubrousku, necháme chvilku vychladnout, posypeme strouhankou, skořicovým cukrem a polijeme máslem.