Jablečný dort s ořechy
Suroviny
- 250 g Džem meruňkový
 - 500 g Jablka
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 50 g Mouka pšeničná hrubá
 - 120 g Ořechy lískové
 - 250 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 250 g Mouka polohrubá
 - 20 g Cukr vanilka
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 200 g Cukr moučkový
 - 3 ml Rum
 - 60 ml Olej slunečnicový
 - 1 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
 - Sacharidy 89 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 13 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 62 g
 - Cholesterol 72.5 mg
 - Draslík 376.3 mg
 - Vláknina 7969 mg
 - Vitamín A 7969 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.8 mg
 - Vitamín E 5.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jablka omyjeme na na hrubém struhadle nastrouháme do misky. Přidáme prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek a vanilkový cukr. Přisypeme moučkový cukr, rozklepneme celé vejce, přimícháme olej, rum a nakonec přidáme více než půlku mletých ořechů. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Povrch těsta posypeme zbylými ořechy.
 - 
                                2
Naplněnou dortovou formu vložíme do předehřáté trouby, kde dort pečeme při 180 stupňové teplotě přibližně 40 minut. Upečený dort vytáhneme z trouby, necháme vychladnout. Vychladlý vyklopíme z formy a vodorovně rozřízneme na dvě půlky. Jednu polovinu potřeme meruňkovým džemem a přiklopíme druhou půlkou.
 - 
                                3
Hotový dort potom krájíme na úhledné porce, které těsně před servírováním ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a dezert podáváme.