Bezlepkové muffiny s mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 g Cukr krupice
  • 125 g Bezlepkové máčené sušenky Kolinger
  • 100 g Mandle loupané
  • 150 g Cukr moučkový
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 2 kávová lžička Kypřící prášek bezlepkový
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Zakysaná smetana
  • 4 polévková lžíce Mandle plátky
  • 3 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 873 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 59 g
  • Sodík 102 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 73 g
  • Cholesterol 247.5 mg
  • Draslík 130.2 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Větší formičky na 12 kusů muffinů vyložíme papírovými košíčky.

  • 2

    Do mísy vložíme na kousky pokrájené změklé máslo, přidáme cukr, žloutky a vše vyšleháme do pěny. Zvlášť z bílků vyšleháme tuhý sníh.

  • 3

    Jeden vanilkový lusk rozkrojíme a tupou stranou nože dřeň (zrníčka) vyškrábeme z obou polovin lusků a přidáme ji k utřenému máslu. Znovu máslo dobře promícháme. Bezlepkové sušenky vložíme do mikrotenového sáčku a válečkem je najemno rozdrtíme. Smícháme je s bezlepkovým kypřícím práškem, nastrouhanými loupanými mandlemi a směs zamícháme k utřenému máslu. Přidáme smetanu a znovu vše prošleháme, až se směs dokonale spojí. Nakonec zapracujeme zlehka sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do 2/3 a dáme je do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme dozlatova přibližně 20-25 minut. Upečené muffiny necháme asi vychladnout.

  • 4

    Připravíme polevu: v misce vymícháme moučkový cukr s citrónovou šťávou a skořicí dohladka. Povrch upečených muffinů potřeme polevou a ozdobíme plátky mandlí. Polevu necháme zatuhnout, poté muffiny dáme na mísu a servírujeme.

Komentáře k receptu