Smetanový dort s broskvemi
Suroviny
- 50 g Cukr moučkový
 - 100 g Cukr krupice
 - 75 g Solamyl
 - 500 g Sójový jogurt bílý
 - 500 g Kompot broskvový
 - 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 3 ks Želatina bílá plátky
 - 0.5 ks Citrony
 - 2 polévková lžíce Likér broskvový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 352 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 47 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 88.8 mg
 - Draslík 81.2 mg
 - Vláknina 1876.1 mg
 - Vitamín A 1876.1 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vejce ušleháme se 3 lžícemi teplé vody do pěny. Za stálého míchání přisypeme cukr a vanilkový cukr. Přidáme mouku, škrob, prášek do pečiva a vypracujeme těsto.
 - 
                                2
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, stěny potřeme tukem. Těsto nalijeme do formy a uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut.
 - 
                                3
Mezitím namočíme tři plátky bílé želatiny asi na 5 minut do studené vody. V míse smícháme sójový jogurt, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Želatinu vymačkáme a v malém hrnci ji za stálého míchání pomalu rozpouštíme. Vmícháme 3 lžíce sójového jogurtu s broskvovou příchutí, a pak želatinovou směs zapracujeme do zbytku jogurtového krému. Necháme asi 20 minut v chladu.
 - 
                                4
Korpus opatrně vyklopíme na tác a necháme vychladnout. Broskve z kompotu necháme okapat, nálev uchováme. Jednu broskev dáme stranou. 6 lžic broskvového nálevu smícháme s broskvovým likérem. 200 ml rostlinné smetany ušleháme dotuha a zapracujeme do jogurtového krému. Korpus jednou prořízneme, spodní část položíme na tác a nasadíme bočnici dortové formy. Spodní díl pokapeme 3 lžícemi likérové směsi a poklademe broskvemi.
 - 
                                5
Potřeme dvěma třetinami jogurtového krému a uhladíme, zakryjeme druhým dílem korpusu a zakapeme 5 lžícemi likérové směsi. Odstraníme bočnici a dort potřeme po obvodu zbylým krémem. 100 ml smetany ušleháme dotuha spolu s 1 lžičkou moučkového cukru.
 - 
                                6
Půlku broskve nakrájíme na 12 malých dílků. Smetanu nandáme do zdobícího sáčku a dort ozdobíme kytičkami šlehačky a dílky broskví. Necháme 2 hodiny uležet v chladu.