Sušenkový dort s citrónovým likérem a ricottou
Suroviny
- 180 g Sušenky BeBe světlé jemné
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 250 g Sýr Ricotta
 - 150 g Řecký jogurt
 - 1.5 kávová lžička Želatina
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Citrony
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Likér citronový
 - 5 polévková lžíce Med akátový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 310 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 105 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 33.8 mg
 - Draslík 85.7 mg
 - Vláknina 3901.4 mg
 - Vitamín A 3901.4 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.3 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si smě na sušenkový korpus: sušenky si vložíme do igelitovém sáčku a válečkem je trochu rozdrtíme. Dáme je do misky, přidáme mletou skořici, rozpuštěné máslo, směs promícháme a prsty vytvoříme směs podobnou vlhké jemné drobence. Menší dortovou formu vatřeme máslem, dno vyložíme sušenkovou směsí, trochu ji přilačíme, formu zakryjeme a dáme na 30 minut do chladničky.
 - 
                                2
Z omytých a osušených 2 citrónů (chemicky neošetřené) si nastrouháme do misky kůru.
 - 
                                3
Do sklenice z nich vymačkáme všechnu šťávu. Do odměrné skleničky dáme 4 lžíce citrónového likéru, všechnu citrónovou šťávu (kromě 2 lžiček) a pokud bude tekutiny méně jak 150ml, tak ke šťávě dolejeme studenou vodu. Do malé misky dáme 1.5 lžičky práškové želatiny, polejeme ji 2 lžičkami citrónové šťávy aby nasákla, necháme ji tak asi 3 minuty. Misku vložíme do nádoby s vroucí vodou a za stálého míchání želatinu rozpustíme. Pak ji necháme mírně vychladnout.
 - 
                                4
V další míse si vyšleháme sýr ricotta s řeckým jogurtem a tekutým medem na krém.
 - 
                                5
Sušenkový korpus vvndáme z chladničky. Vyšleháme si 2 bílky na tuhý sníh, který postupně zamícháme do krému. Na korpus naneseme lehký citrónový krém, formu zakryjeme a dáme na 5 hodin do chladničky.