Koláč na itaský způsob

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 240 g Mouka pšeničná hladká
  • 400 g Sýr Ricotta
  • 100 g Sýr tavený smetanový
  • 120 g Cukr moučkový
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1.5 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • 2 polévková lžíce Koňak vaječný
  • 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 0.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 634 kcal
  • Sacharidy 61 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 188 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 221.6 mg
  • Draslík 159.3 mg
  • Vláknina 11095.2 mg
  • Vitamín A 11095.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme křehké těsto. Do mísy nasypeme přes síto 240 g hladké mouky společně s 1 lžičkou kypřícího prášku. Přidáme 120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 špetky soli, 0.5 lžíce pomerančové a 0.5 lžíce citronové kůry. Promícháme, přidáme 120 g nakrájeného měkkého másla a 2 rozšlehaná vejce. Směs dobře uhněteme, rozdělíme na 2 části, ze kterých vyválíme 2 válečky, zabalíme je do fólie a dáme do chladničky minimálně na 30 minut odpočinout.

  • 2

    Na krém vložíme do mísy italský sýr Ricotta a smetanový sýr, přidáme 1 lžičku vanilkové příchuti, 2 lžíce vaječného koňaku, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 2 rozšlehaná vejce a 1 lžíci citronové šťávy. Krém vyšleháme elektrickou metlou a dáme ho na na chvíli do chladničky.

  • 3

    Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Jednu část těsta položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.

  • 4

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Za pomoci pečícího papíru těsto přeneseme a položíme do pečící formy (bez pečícího papíru).

  • 5

    Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje plechu. Poté si stejným způsobem vyválíme druhou polovinu těsta. Na první těsto rozetřeme vychlazený krém, uhladíme, na krém položíme plátky mandlí a vše zakryjeme druhým těstem. Okraje přitiskneme k sobě a povrch těsta na 4 místech nařízneme.

  • 6

    Koláč pečeme v předehřáté troubě na 175°C. Pečeme přibližně 50-60 minut dozlatova.

  • 7

    Upečený koláč necháme vychladnout, potom ho posypeme práškovým cukrem s příchutí vanilky, koláč nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu