Karamelová krémová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 250 g Pórek
  • 200 g Tuřín
  • 200 g Petržel kořen
  • 0.5 kávová lžička Omáčka sójová
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Libeček
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Kmín mletý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 2 ks Šalotka
  • 200 ks Čekanka
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno růžové
  • 1 dl Smetana zakysaná 14%
  • 2 cl Sherry brandy
  • 1 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1041 kcal
  • Sacharidy 166 g
  • Tuky 86 g
  • Sodík 2580 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 163 g
  • Cholesterol 30 mg
  • Draslík 6267.3 mg
  • Vláknina 183570 mg
  • Vitamín A 183570 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 167.1 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Šalotku a čekanku očistíme, omyjeme a pokrájíme na nudličky.

  • 2

    V hrnci zpěníme máslo a šalotku, přidáme 1 lžíci třtinového cukru a za stálého míchání jej zkaramelizujeme, přimícháme a dusíme 3-5 minut čekanku a pak zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu.

  • 3

    Dochutíme solí a mletým kmínem.

  • 4

    Vaříme přibližně 2 minuty. Smícháme v misce 2 cl Sherry brandy s

  • 5

    1 dl zakysané smetany, osolíme, ochutíme citronovým pepřem a sójovou omáčkou. Směs opatrně vmícháme do polévky, povaříme asi 2 minuty a podáváme.

  • 6

    Zeleninový bujon [30258]:

  • 7

    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

  • 8

    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

  • 9

    Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

  • 10

    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

  • 11

    Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

  • 12

    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu