Pečená jablka s mandlemi a vanilkovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Mandle
  • 40 g Cukr vanilka
  • 200 g Zakysaná smetana
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 8 ks Jablka
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 1 dl Šťáva jablečná 100%
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Rozinky tmavé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 546 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 60 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 73 g
  • Cholesterol 40.2 mg
  • Draslík 607.4 mg
  • Vláknina 18641.5 mg
  • Vitamín A 18641.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.4 mg
  • Vitamín E 4.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce smícháme rozinky s jablečnou šťávou, necháme je krátce uležet a pak v sítu okapat.

  • 2

    Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme je, najemno nakrájíme a prudce osmažíme v suché rozpálené pánvi.

  • 3

    Z bílku ušleháme tuhý sníh, který smícháme s osmaženými mandlemi, cukrem, rozinkami a skořicí.

  • 4

    Jablka omyjeme, jádřince z celých jablek vykrojíme. Otvory po jádřincích pokapeme citronovou šťávou a naplníme mandlovou směsí. Jablka naskládáme do zapékací mísy, na každé dáme kousek másla.

  • 5

    Jablka v zapékací míse vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů Celsia, pečeme je přibližně 20 minut, až jsou měkká.

  • 6

    V misce zatím smícháme zakysanou smetanu s mlékem a vanilkovým cukrem.

  • 7

    Upečené vlažná jablka rozdělíme na talíře, přidáme k nim smetanovou směs a podáváme.

Komentáře k receptu