Pečená jablka v těstíčku s vanilkovou zmrzlinou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 500 g Jablka
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 2 g Sůl
  • 300 g Mouka polohrubá
  • 5 g Skořice mletá
  • 100 g Cukr moučkový
  • 120 g Zmrzlina vanilková
  • 20 ml Voda pitná
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 772 kcal
  • Sacharidy 85 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 193 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 84 g
  • Cholesterol 119.6 mg
  • Draslík 238.6 mg
  • Vláknina 9638 mg
  • Vitamín A 9638 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 55.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jablka oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřince, půlky jablek posypeme skořící a necháme odležet.

  • 2

    Mezitím připravíme těsto. Do mísy nasypeme mouku, přimícháme sůl, změklé máslo, vodu, vejce a vypracujeme těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 1 hodinu do ledničky.

  • 3

    V dortové formě rozpustíme 100 gramů másla, přisypeme cukr, rozmícháme a necháme zkaramelizovat dozlatova. Do formy vyskládáme hodně natěsno jablka se skořicí. Máme-li někde mezi jablky mezery, ucpeme je kousky odlomených jablek. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut.

  • 4

    Vyjmeme z trouby, těsto rozválíme na půlcentimetrový plát, jablka ve formě těstem překryjeme, těsto, které přesahuje přes okraje ohneme a vytvoříme silnější okraj. Formu dáme zpět do trouby a pečeme přibližně půl hodiny, dokud těsto nezezlátne.

  • 5

    Jablka z formy vyklopíme, takže těsto bude vespod a jablka nahoře, rozkrájíme na porce, upravíme na talíře a doplníme kopečkem vanilkové zmrzliny.

Komentáře k receptu