Třešně v želé

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 425 g Kompot třešňový
  • 60 g Cukr krupice
  • 142 g Želé dortové
  • 450 ml Smetana 6% (do kávy)
  • 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 polévková lžíce Poleva čokoládová
  • 4 polévková lžíce Sherry brandy
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 592 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 44 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 404 mg
  • Draslík 200.4 mg
  • Vláknina 3277.5 mg
  • Vitamín A 3277.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.9 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z třešňového kompotu slijeme šťávu, dolijeme vodou na 600 ml. Vlijeme do hrnce, dáme na plotnu a přidáme kostky želé, mícháme, až se rozpustí. Potom hrnec z plotny odstavíme.

  • 2

    Do želé vmícháme sherry, směs přelijeme do mísy, zakryjeme, dáme do lednice vychladit. Chladíme asi hodinu, občas promícháme.

  • 3

    Když želé trochu zhoustne, lehce do něj zamícháme třešně. Směsí naplníme formičky, zakryjeme a necháme v lednici, dokud želé dobře neztuhne, nejlépe přes noc.

  • 4

    Mezitím připravíme krém: do hrnce dáme žloutky, cukr a metlou vše spojíme, přilijeme kávovou smetanu, na mírném ohni zahříváme, za stálého míchání, až směs zhoustne. Nesmí se však vařit! Hrnec odstavíme a přimícháme tresť. Necháme vychladnout, vložíme do lednice.

  • 5

    Před podáváním želé vyklopíme z formičky na dezertní talířek nebo misku, okolo dáme krém. Můžeme dozdobit čokoládovou omáčkou a citrusovými hoblinkami.

Komentáře k receptu