Zmrzlina z olivového oleje

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 35 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Cukr krupice
  • 80 ml Olej olivový extra panenský
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 4 polévková lžíce Mandle
  • 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 4 polévková lžíce Sirup javorový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 275 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 8 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 189.3 mg
  • Draslík 86.1 mg
  • Vláknina 2375.1 mg
  • Vitamín A 2375.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 259.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce nalijeme 5 dl mléka a pomalu ho zahříváme. Do mísy dáme 6 čerstvých žloutků, cukr a mouku. Vše utřeme do pěny, kterou pomocí stěrky dáme do vlažného mléka a za stálého míchání přivedeme k varu. Stále mícháme, až směs začne houstnout. Když má konzistenci pudinku, hrnec odstavíme z plotny a krém necháme vychladnout.

  • 2

    Do téměř studeného krému budeme postupně zašlehávat olivový olej elektrickým šlehačem. Vyšlehaný krém dáme do mísy, kterou zakryjeme a vložíme na 6 - 8 hodin do mrazničky. Během té doby několikrát krém promícháme, aby nezkrystalizoval.

  • 3

    Mezitím si na suché pánvi opražíme dozlatova posekané loupané mandle a vlašské ořechy.

  • 4

    Zmrzlinu ve tvaru kopečků dáme do misek, posypeme mandlemi a ořechy, pokapeme javorovým sirupem a podáváme.

Komentáře k receptu