Polévka s lilkem
Suroviny
- 200 g Brambory
 - 100 g Celer bulvový
 - 500 g Lilek
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mrkev kořen
 - 250 g Rajčata
 - 100 g Petržel kořen
 - 150 ml Zakysaná smetana
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1.5 l Hovězí vývar základní
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 234 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 840 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 27 mg
 - Draslík 796.2 mg
 - Vláknina 11634.7 mg
 - Vitamín A 11634.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.2 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Lilek omyjeme a na pečícím papíru upečeme v předehřáté troubě, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Rajčata spaříme, oloupeme, vykrojíme semena a nakrájíme na osminky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky spolu s cibulí. Petrželovou nať a kopr nasekáme na jemno.
 - 
                                2
Kořenovou zeleninu s cibulí zpěníme na másle. Do vroucího vývaru vložíme brambory, osmaženou zeleninu, vaříme zhruba 15 minut. Poté do polévky přidáme lilky, rajčata, sůl a ještě 5 minut povaříme. Na závěr zašleháme smetanu. Do hotové polévky vmícháme posekané bylinky.