Ruský boršč
Suroviny
- 30 g Cibule
 - 30 g Slanina vepřová
 - 330 g Hovězí maso přední
 - 100 g Vepřová plec
 - 20 g Sůl
 - 0.2 g Bobkový list
 - 0.2 g Nové koření celé
 - 100 g Zelenina kořenová
 - 70 g Rajčata
 - 7 g Cukr krupice
 - 30 g Červená řepa
 - 70 g Brambory
 - 7 g Paprika mletá sladká
 - 200 g Kosti hovězí řídké
 - 150 g Zelí hlávkové bílé
 - 70 g Citrony
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 70 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1700 ml Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 187 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 921 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 48 mg
 - Draslík 304.4 mg
 - Vláknina 3264.8 mg
 - Vitamín A 3264.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.5 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kosti omyjeme, rozsekáme a vložíme do hrnce. Přidáme opláchnuté hovězí a vepřové maso, zalijeme vodou, uvedeme do varu, omezíme příkon tepla, osolíme, přidáme nové koření a bobkový list, oloupanou a rozkrájenou cibuli a nejméně 2 hodiny zvolna vaříme. Vepřové maso vyjmeme dřív - rozvařilo by se.
 - 
                                2
Po uvaření hvězího masa vývar procedíme hustým cedníkem, přidáme očištěnou, opláchnutou a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, hlávkové zelí, oloupané a na kostičky nakrájené brambory a opláchnutá a na malé kousky nakrájená rajčata. Vše krátce povaříme.
 - 
                                3
Slaninu nakrájíme na menší kostičky, mírně ji rozškvaříme, zpěníme na ní papriku a přidáme do polévky.
 - 
                                4
Prosátou mouku rozšleháme se smetanou a za stálého promíchání vlijeme do polévky. Vaříme nejméně půl hodiny.
 - 
                                5
Potom do polévky přidáme uvařenou, oloupanou červenou řepu, nakrájenou na hrubší nudličky, vložíme kostičky hovězího a vepřového masa, přichutíme cukrem a citronovou šťávou a krátce povaříme.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                            