Zapečené brambory s artyčoky
Suroviny
- 900 g Brambory
 - 400 g Artyčoky
 - 200 g Sýr Eidam cihla 45%
 - 100 g Sýr Parmezán
 - 150 g Zeleninová směs jarní - mražená
 - 600 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Tymián sušený
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule červená
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 640 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 1194 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 88.5 mg
 - Draslík 1429.9 mg
 - Vláknina 27481.8 mg
 - Vitamín A 27481.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.3 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 15 minut. Brambory scedíme a polovinu rozložíme na dno pekáčku.
 - 
                                2
Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Restujeme asi 3 minuty. Posypeme moukou a restujeme další 2 minuty. Přilijeme mléko. Jakmile se začne vařit, přidáváme postupně srdíčka artyčoků, zeleninovou směs a polovinu sýrů. Okořeníme tymiánem, osolíme a opepříme. Mícháme asi 3 minuty. Vlijeme do pekáčku na první vrstvu brambor, rovnoměrně rozložíme a naklademe druhou vrstvu brambor. Vše zasypeme strouhanými sýry a dáme zapéct. Pečeme při vyšší teplotě 30 minut.
 - 
                                3
Podáváme jako samostatný chod.