Pečený lilek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 316 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 942 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 58.3 mg
 - Draslík 341.6 mg
 - Vláknina 4931.8 mg
 - Vitamín A 4931.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.6 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Lilek na obou koncích seřízneme a nakrájíme na 5 mm silná kolečka. Kolečka rozložíme, posypeme solí a necháme 30 minut stát. Nastrouháme mozarrellu a parmezán a sýry odložíme. Prosolený lilek opláchneme a osušíme papírovými utěrkami. Pečící plech potřeme mírně olejem a rozložíme na něj v jedné vrstvě připravený lilek. Povrch lilků potřeme olivovým olejem a pečeme 5 minut v troubě předehřáté na 200°C. Poté kolečka lilku obrátíme, potřeme olejem a pečeme dalších 5 minut. Lilek musí být křehký, ale ne příliš měkký. Troubu necháme zapnutou.
 - 
                                2
Zapékací misku nebo pekáč potřeme 1 lžící oleje, na dno vyskládáme část lilku, přelijeme částí rajčatové omáčky, posypeme trochou mozzarelly, podle chuti osolíme a opepříme. Další vrstvy připravujeme stejným postupem, dokud všechny suroviny nespotřebujeme. Poslední vrstvou by měla být rajčatová omáčka, na kterou nasypeme strouhaný parmezán.
 - 
                                3
Pečeme v předehřáté troubě 30 minut, před podáváním necháme pokrm 5 minut odpočinout.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                