Grilované nektarinky a broskve s karamelem
Suroviny
- 150 ml Mléko odtučněné
 - 0.5 kávová lžička Sůl mořská
 - 2 ks Broskve
 - 2 ks Nektarinka
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 2 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 2 polévková lžíce Citrónová šťáva
 - 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 1 polévková lžíce Sirup javorový
 - 0.5 polévková lžíce Kakao - prášek
 - 0.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 239 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 251 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 15 mg
 - Draslík 307 mg
 - Vláknina 4815 mg
 - Vitamín A 4815 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.6 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Gril si předehřejeme na střední teplotu. Do misky nasypeme třtinový cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, semínka ostrým nožem seškrábneme do cukru, přidáme citrónovou šťávu a směs promícháme.
 - 
                                2
Nejdříve si připravíme broskve a nektarinky ke grilování: ovoce omyjeme, osušíme, rozpůlíme, odstraníme pecky a ovoce položíme do grilovací misky slupkou dolů. Rozkrojené broskve a nektarinky naplníme pomocí lžičky cukrovou směsí.
 - 
                                3
Potom připravíme karamelovo-kakaovou polevu: v misce rozmícháme 1/2 lžíce kakaového prášku s 1/2 lžicí Maizeny (kukuřičný škrob), přidáme 50ml mléka a vše rozmícháme na hladkou kaši. V rendlíku ohřejeme 100ml mléka, přidáme do něj 2.5 lžíce másla, 2 lžíce třtinového cukru, 1/2 lžičky soli a 1 lžíci javorového sirupu. Směs stále při mírné teplotě mícháme, až se rozpustí cukr a máslo, přimícháme kakaovou kaši a směs za stálého míchání přivedeme k varu a necháme 30 minut probublávat. Karamelovo-kakaovou polevu nalijeme do misky.
 - 
                                4
Broskve a nektarinky položíme na gril. Grilujeme je pouze několik minut, dáváme pozor, kdy začnou okraje hnědnout a cukr zkaramelizuje.
 - 
                                5
Pak ugrilované broskve s nektarinkami poklademe na servírovací talíř, polijeme je sirupem z grilovací misky a servírujeme je společně s miskou polevy.