Telecí plátky s kachními játry, šafránovou rýží a pepřovou omáčkou
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 70 g Máslo čerstvé
- 30 g Olej olivový
- 50 g Sýr Parmezán
- 600 g Telecí svíčková
- 8 g Sůl
- 5 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 40 g Šalotka
- 30 g Špenát listový čerstvý
- 30 g Rukola
- 80 g Játra kachní
- 200 g Rýže Arborio
- 5 g Nakládaný zelený pepř
- 100 ml Víno bílé
- 200 ml Vývar slepičí
- 400 ml Hovězí vývar základní
- 20 ml Martell cognac
- 1 špetka Šafrán
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 760 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 41 g
- Sodík 2042 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 255.5 mg
- Draslík 742.4 mg
- Vláknina 1836 mg
- Vitamín A 1836 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí svíčkovou nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, kachní játra nakrájíme na kostičky, opepříme a osmažíme v pánvi na oleji. Maso také osmažíme. Plátky vyjmeme, do výpeku přidáme máslo, nasypeme zelený pepř, osmahneme, zakápneme koňakem a zapálíme. Když koňak dohoří, přilijeme hovězí vývar, vyvaříme na polovinu a odstavíme. Nakonec osolíme a do chladnoucí omáčky vmícháme 50 gramů másla a vymícháme dohladka.
-
2
V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme nadrobno nakrájenou šalotku, rýži a orestujeme. Postupně přiléváme drůbeží vývar, bílé víno, obarvíme špetkou šafránu a vaříme doměkka.
-
3
Mimo oheň potom přimícháme posekané špenátové listy, rukolu a nastrouhaný parmezán.
-
4
Telecí plátky upravíme na talíře, na plátky nasypeme kostičky kachních jater, doplníme kopečkem rýže a přelijeme pepřovou omáčkou.