Krůta s nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 295 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 120 g Cibule
  • 120 g Jablka
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 750 g Veka
  • 80 g Višně
  • 50 g Švestky sušené
  • 100 g Hrozinky
  • 1250 ml Vývar drůbeží
  • 4 kávová lžička Tymián sušený
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 kg Krůta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1261 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 101 g
  • Sodík 875 mg
  • Bílkoviny 133 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 401 mg
  • Draslík 1701.6 mg
  • Vláknina 3313.6 mg
  • Vitamín A 3313.6 mg
  • Vitamín B6 3.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Veku pokrájíme na plátky, ty rozložíme na plech a nasucho necháme 10 minut opéct v troubě při 175°C. Poté vyjmeme a necháme vystydnout. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a pokrájíme na malé kostičky. Cibuli a celer očistíme a pokrájíme na menší kousky. Krůtu omyjeme a osolíme.

  • 2

    40g másla rozpálíme a přidáme celer, cibuli a tymián. Podusíme 10 minut. Veky rozdrobíme do mísy, přidáme osmaženou cibuli s celerem, ovoce a vejce. Přilijeme trochu vývaru, aby hmota zvláčněla, osolíme a opepříme. Nádivkou naplníme krůtu a maso pevně sepneme párátky, aby nádivka nevytekla.

  • 3

    Krůtu dáme do pekáče a pečeme 4 hodiny při 180°C. Během pečení přeléváme zbytkem vývaru.

  • 4

    Šťávu z pečení masa slijeme, zahustíme moukou, přidáme zbytek másla, osolíme, opepříme a povaříme 8 minut. Maso servírujeme pokrájené na plátky, přelité šťávou.

Komentáře k receptu