Krůta s nádivkou ze sušeného ovoce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 220 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 80 g Jablka
  • 150 g Kompot brusinkový
  • 150 g Kompot brusinkový
  • 50 g Mandle
  • 100 g Mandle
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 100 g Meruňky sušené
  • 150 g Slanina vepřová
  • 150 g Játra drůbeží
  • 400 g Hrušky
  • 60 g Hrozinky
  • 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 500 ml Voda pitná
  • 80 ml Pomerančová šťáva
  • 80 ml Sherry brandy
  • 80 ml Sherry brandy
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 0.25 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Rohlíky bílé
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 3.5 kg Krůta
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1131 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 92 g
  • Sodík 560 mg
  • Bílkoviny 116 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 310.8 mg
  • Draslík 1811.1 mg
  • Vláknina 11701 mg
  • Vitamín A 11701 mg
  • Vitamín B6 2.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.1 mg
  • Vitamín E 5.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené meruňky s hrozinkami namočíme přes noc do sherry. Spařené mandle oloupeme, 50 g nakrájíme na plátky, 100 g nahrubo nasekáme. Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno, játra nakrájíme na kostičky. Rohlík rozdrobíme, jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec, nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou.

  • 2

    Na másle osmažíme plátky mandlí, poté je zaprášíme mletou paprikou a odložíme. Na oleji zpěníme cibuli se slaninou, přimícháme játra, orestujeme a odložíme z ohně. K játrům vmícháme smetanu, rozdrobený rohlík, namočené ovoce i se sherry, jablko, posekané mandle, pomerančovou a citronovou kůru, okapané brusinky, sůl, pepř, muškátový oříšek a vymícháme kompaktní hmotu.

  • 3

    Krůtu očistíme, omyjeme, osušíme a solí a pepřem potřeme povrch i vnitřek. Krůtu naplníme nádivkou, zašijeme a přes noc necháme pod poklicí odležet.

  • 4

    Krůtu před vložením do trouby potřeme změklým máslem, podlijeme vodou a zhruba 2 hodiny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Během pečení krůtu poléváme výpekem a je-li třeba, přilijeme horkou vodu. Po upečení krůtu překryjeme alobalem a necháme v troubě „dojít“ alespoň 20 minut.

  • 5

    Během pečení připravíme omáčku smícháním smetany, sherry, brusinek i se šťávou a pomerančové šťávy.

  • 6

    Jako přílohu oloupeme hrušky, rozpůlíme, vykrojíme jádřince a zakapeme citronovou šťávou. Hrušky podusíme na másle a držíme na teple.

  • 7

    Krůtu podáváme naporcovanou, posypanou paprikovými mandlemi a obloženou nakrájenou nádivkou. Zvlášť podáváme dušené hrušky a v omáčníku brusinkovou omáčku.

Komentáře k receptu