Zeleninový bujon s fazolí
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 250 g Mrkev kořen
 - 300 g Pórek
 - 150 g Petržel kořen
 - 200 g Rukola
 - 200 g Fazole bílé sterilované
 - 100 g Šunka krůtí
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Estragon
 - 1 kávová lžička Saturejka
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Šalotka
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Majoránka
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 390 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 160 g
 - Sodík 1209 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 1209.6 mg
 - Vláknina 19818.8 mg
 - Vitamín A 19818.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 78 mg
 - Vitamín E 3.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sterilované velké (máslové) bílé fazole scedíme a necháme odkapat.
 - 
                                2
Krůtí šunku nakrájíme na kostičky. Omytou rukolu potrháme na menší kousky.
 - 
                                3
V hrnci na másle pokrájenou šunku orestujeme dozlatova, přimícháme k ní rukolu, promícháme, chviličku vše podusíme.
 - 
                                4
Přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, zmírníme teplotu, přidáme fazole, lístky z omyté čerstvé majoránky a pomalu vaříme jen 4-5 minut, dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                5
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
 - 
                                6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek, vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                7
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
 - 
                                8
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
 - 
                                9
Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
 - 
                                10
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.