Pikantní slepičí pomerančový bujon
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 100 g Petržel kořen
 - 100 g Palmová srdíčka - sterilovaná
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Pomeranče
 - 2 ks Chilli paprička
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 2 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 2 polévková lžíce Likér Cointreau
 - 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 678 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 959 mg
 - Bílkoviny 63 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 197 mg
 - Draslík 1142.4 mg
 - Vláknina 15160.2 mg
 - Vitamín A 15160.2 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 87 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chilli papričky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a papričky drobně pokrájíme. Palmová srdíčka ozdobně rozkrájíme (např.: do tvaru trojúhelníku).
 - 
                                2
V pánvi na rozpuštěném másle chilli a srdíčka krátce podusíme.
 - 
                                3
Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, nastrouháme a dáme do misky, přidáme 2 lžíce pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. Směs dobře vymícháme.
 - 
                                4
Jeden litr slepičího bujonu přivedeme k varu, přimícháme pomerančovou směs, potom přidáme chilli s palmovými srdíčky a pomalu vaříme 5-7 minut. Dochutíme solí a bílým pepřem.
 - 
                                5
Pomerančový bujón podáváme ozdobený snítkou omyté petrželky kudrnky.
 - 
                                6
Slepičí bujón [28675]:
 - 
                                7
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
 - 
                                8
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                9
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, potom hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 
                                10
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                11
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.