Slepičí bujon na čínský způsob
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 150 g Kuřecí prsa
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 100 g Petržel kořen
 - 150 g Sójové výhonky
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Pomeranče
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 2 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 2 polévková lžíce Likér Cointreau
 - 1 polévková lžíce Kerblík
 - 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 719 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 139 g
 - Sodík 786 mg
 - Bílkoviny 76 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 209 mg
 - Draslík 1479.9 mg
 - Vláknina 14927.8 mg
 - Vitamín A 14927.8 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 88 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuřecí uzená prsa nakrájíme na nudličky. Kerblík omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a papričku drobně pokrájíme. V pánvi na rozpuštěném bylinkovém másle chilli se sójovými klíčky krátce podusíme.
 - 
                                2
Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, nastrouháme a dáme do misky, přidáme 2 lžíci pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. Směs dobře vymícháme.
 - 
                                3
Přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu, pomalu přimícháme pomerančovou směs, přidáme chilli se sójovými klíčky a pomalu vaříme 3-5 minut a podle chuti přidáme 1-2 lžičky sójové omáčky.
 - 
                                4
Bujon podáváme ozdobený kerblíkem.
 - 
                                5
Slepičí bujon [28675]:
 - 
                                6
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
 - 
                                7
Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 
                                8
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                9
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.