Citronový koláč s bílkovou pěnou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 g Cukr moučkový
  • 280 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Zakysaná smetana
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 3 polévková lžíce Mouka kukuřičná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 501 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 123 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 214.4 mg
  • Draslík 63.9 mg
  • Vláknina 2606.5 mg
  • Vitamín A 2606.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem.

  • 2

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a sedmdesáti gramů másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Na pomoučeném vále rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes okraj. Těsto přehneme do vnitřku formy a celý okraj těsta mírně zvlníme. Těsto ve formě dáme na patnáct minut do chladničky, dno těsta propíchejte vidličkou, položte na ně pergamenový papír a vyložte fazolemi. Pečte asi dvanáct minut v troubě předehřáté na 200°C, poté odstraňte papír i fazole a pečte ještě asi sedm minut.

  • 3

    Dvě stě padesát ml vody, citronovou šťávu a ustrouhanou kůru, sto patnáct gramů moučkového cukru a třicet gramů másla necháme přejít varem. Do mísy nasypeme kukuřičnou mouku, lžíci vody a našlehané tři žloutky. Směs přilijeme k převařené citronové směsi a za stálého míchání vaříme asi pět minut, až směs zhoustne. Poté ji přikryjeme fólií a necháme vychladit. Mezi tím ušlehejte pevný sníh ze tří bílků a šesti lžic moučkového cukru.

  • 4

    Vychlazenou citronovou směs rozprostřeme na těsto, na něj dáme sníh a pečeme asi patnáct minut, až bílky zrůžoví.

Komentáře k receptu