Rýže se slávkami po tarantsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Cibule
  • 800 g Mušle slávky
  • 300 g Rýže jasmínová
  • 200 g Rajčata
  • 60 g Petržel - nať
  • 5 g Sůl
  • 60 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • 500 ml Vývar rybí
  • 80 ml Olej olivový
  • 2 ks Brambory
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 dl Víno bílé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 722 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 1599 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 72 g
  • Cholesterol 56 mg
  • Draslík 1551.6 mg
  • Vláknina 19712.5 mg
  • Vitamín A 19712.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 58.8 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme petrželku a nasekáme ji. Oloupeme stroužek česneku a rozdrtíme ho. Odrhneme slávky a důkladně je omyjeme ve studené vodě. Vložíme je do pánve, přidáme česnek, nasekanou petrželku, bílé víno a olej. Necháme pod pokličkou na středním plameni za občasného zatřesení pánví otevřít.

  • 2

    Stáhneme pánev z ohně, vyloupejeme měkkýše ze skořápek a dáme do mísy. Skořápky a zavřené slávky vyhodíme, scedíme tekutinu z vaření a uschováme. Oloupeme cibule a jemně je pokrájíme. Oloupeme brambory a pokrájíme je na tenké plátky. Rajčata pokrájíme na kolečka. Zapékací nádobu vytřeme olejem, rozprostřeme na dno vrstvu cibule, vrstvu brambor, vrstvu vyloupaných měkkýšů a nakonec rýži. Vše zalijeme bílým vínem, olejem a osolíme. Stejným způsobem postupujeme, dokud nespotřebujeme všechny ingredience. Navrch přidáme směs rajčat, brambor a vyloupaných měkkýšů.

  • 3

    Vše posypeme nasekanou petrželkou a nastrouhaným sýrem, zastříkneme olejem, zalijeme tekutinou z vaření slávek a rybím vývarem. Nádobu vložíme na 30-40 minut do trouby předehráté na 180 °C. Hotový pokrm necháme pár minut odstát. Podáváme horký přímo v zapékací nádobě.

Komentáře k receptu