Mořský jazyk s krémovou okurkovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 800 g Mořský jazyk
  • 2 kávová lžička Estragon
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Okurka salátová
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 polévková lžíce Víno bílé
  • 4 polévková lžíce Ocet vinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 588 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 236 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 148.2 mg
  • Draslík 1322.2 mg
  • Vláknina 4241.3 mg
  • Vitamín A 4241.3 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.5 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 44.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Okurku oloupeme, rozkrojíme podélně, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké plátky. Dáme do cedníku, posypeme solí, promícháme a necháme hodinu uležet. Poté propláchneme a scedíme.

  • 2

    V pánvi rozpustíme 125 g másla a krátce jej cca 3-4 min povaříme. Nesmí nám zhnědnout. Cedník vyložíme plátýnkem a nad miskou přes něj přecedíme přeškvařené máslo. To pak necháme odstát a vychladnout.

  • 3

    Mezitím si připravíme omáčku. V pánvi rozpustíme zbytek másla, přidáme najemno nasekanou šalotku a restujeme, dokud nezesklovatí. Přidáme okurku, za stálého míchání restujeme dalších 10 min. Vmícháme ocet, víno a 5-8 min povaříme, až se tekutina zredukuje na cca 2 lžíce. Vmícháme smetanu a nasekaný estragon, krátce prohřejeme. Osolíme a opepříme.

  • 4

    Mouku ochutíme solí a pepřem, obalíme v ní jednotlivé porce ryby. V pánvi rozpálíme přepuštěné máslo a filety v něm osmažíme z každé strany 3-5 min dozlatova. Po vyjmutí je osušíme papírovou utěrkou.

  • 5

    Podáváme s okurkovou omáčkou a plátky citronu.

Komentáře k receptu