Jehněčí na víně s kuskusem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Jehněčí maso
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 250 g Dýně
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 2 ks Cuketa
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 0.5 ks Skořice celá
  • 3.5 dl Víno červené
  • 5 dl Voda pitná
  • 2.5 dl Kuskus
  • 2 polévková lžíce Mandle
  • 4 polévková lžíce Meruňky sušené
  • 4 polévková lžíce Švestky sušené
  • 3 polévková lžíce Hrušky sušené
  • 0.26 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 998 kcal
  • Sacharidy 111 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 458 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 111 g
  • Cholesterol 160 mg
  • Draslík 1401.1 mg
  • Vláknina 27873.8 mg
  • Vitamín A 27873.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.3 mg
  • Vitamín E 6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1906 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Malé cukety a dýni omyjeme. Cukety a oloupanou dýni zbavíme zrníček a nakrájíme velké kostky 3 x 3 cm. Omyjeme sušené ovoce: švestky bez pecek, meruňky, hrušky. Mandle osmažíme v teflonové pánvi bez omastku dozlatova. Rozmarýn a petrželku kudrnku omyjeme a necháme okapat.

  • 2

    2.5 dl kuskusu dáme do mísy, zalijeme 5 dl horké vody, zakryjeme a necháme asi 10 minut nabobtnat. Tekutina by se měla do kuskusu úplně vsáknout.

  • 3

    Dobře očištěné a omyté jehněčí nožičky osolíme, posypeme kmínem a pepřem. Ve větší zapékací míse rozpálíme olej a nožičky restujeme z každé strany dozlatova. K masu přidáme celou konzervu nakládaných rajčat, bobkový list, 0.5 ks celé skořice, nové koření, snítky rozmarýnu, vše přelijeme 2.5 dl červeného vína. Mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 1 hodinu na 160 °C. Poté k masu doložíme nakrájenou dýni s cuketami a sušené ovoce. Promícháme a bez poklice pečeme minimálně 30 minut. Maso musí být měkké a musí jít od kosti. Můžeme během pečení přilít 1 dl vína.

  • 4

    Kuskus rozdělíme na talíře, na něj položíme nožičky ozdobíme výpekem s ovocem, ozdobíme mandlemi, snítkami petrželky a podáváme.

Komentáře k receptu