Zeleninové lupínky s dipem
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 250 g Celer bulvový
 - 200 g Cibule
 - 200 g Kedlubna
 - 200 g Mrkev kořen
 - 100 g Sýr Lučina - termizovaný
 - 200 g Sýr Niva (Rokfór)
 - 250 g Sýr Cottage
 - 0.5 kávová lžička Cukr moučkový
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Paprika žlutá
 - 2 špetka Sůl
 - 3 špetka Sůl
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1 dl Jogurt bílý
 - 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 0.01 dl Olej slunečnicový
 - 1 dl Olej olivový extra panenský
 - 2 polévková lžíce Mandle
 - 3 polévková lžíce Sýr Parmezán
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 0.5 polévková lžíce Hořčice kremžská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 808 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 163 g
 - Sodík 1486 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 70.3 mg
 - Draslík 991.3 mg
 - Vláknina 15230 mg
 - Vitamín A 15230 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 64 mg
 - Vitamín E 3.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme a omyjeme brambory, celer, kedlubnu, cibuli a mrkev. Zeleninu nakrájíme nebo nastrouháme na velmi tenké plátky. Postupně každý druh zeleniny fritujeme ve fritovacím hrnci dozlatova. Usmaženou křupavou zeleninu necháme okapat a ozdobně naaranžujeme na velkou mísu.
 - 
                                2
Připravíme si 4 dipy.
 - 
                                3
Bylinkový dip: omyjeme pažitku, petrželku a kopr. Bylinky drobně pokrájíme, dáme do mixéru s posekanými mandlemi, olejem, nastrouhaným sýrem Parmezánem. Vše rozmixujeme na kaši, kterou dochutíme pepřem a solí.
 - 
                                4
Tvarohový dip: Cottage smetanový (tvaroh se smetanou) rozmícháme s kremžskou hořčicí.
 - 
                                5
Jogurtový dip: žlutou paprikou a malou červenou chilli papričku omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Žlutou papriku pokrájíme na velmi malé kostičky, chilli nasekáme nadrobno. Papriky dáme do mísy s bílým smetanovým jogurtem, který jsme předem vymíchali se sýrem Lučinou. Dochutíme solí, cukrem a pepřem.
 - 
                                6
Sýrový dip: plísňový sýr Nivu jemně nastrouháme a promícháme se zakysanou smetanou.
 - 
                                7
Všechny druhy dipů dáme do malých misek, které umístíme doprostřed velké mísy se zeleninovými lupínky a servírujeme.