Hráškové rizoto se slaninou

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Hrášek
  • 150 g Sýr Fontina
  • 20 g Sýr Gran Moravia
  • 280 g Rýže Carnarolli
  • 100 g slanina farmářská před smaž.
  • 2 ks Šalotka
  • 0.5 ks Chilli paprička
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1 l Bujón zeleninový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 1.5 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 412 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 429 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 49.5 mg
  • Draslík 434.1 mg
  • Vláknina 5242.3 mg
  • Vitamín A 5242.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou šalotku pokrájíme nadrobno, prorostlou farmářskou slaninu na drobné kostičky. Omyté snítky petrželky posekáme nadrobno. Malou červenou chilli papričku rozpůlíme, zrníčka odstraníme a polovinu posekáme na malé kousky. Zralý sýr Fontina nakrájíme na kostičky a odložíme je.

  • 2

    Dobře promytou rýži necháme v sítu okapat. V hrnci si zpěníme na rozehřátém olivovém oleji cibuli, přidáme slaninu a společně smažíme do doby, až slanina začne růžovět. Přimícháme rýži, sůl, pepř, chilli a chvilku mícháme. Jakmile rýže změní barvu, zalijeme ji přibližně 1/2 zeleninového bujónu a necháme vše vařit asi 10 minut. Postupně do rýže budeme přilévat po 1-2 naběračkách bujón. Vždy, jakmile rýže vstřebá tekutinu, přilejeme bujón (rýže by měla být vždy pod hladinou). Když budeme naposledy přilévat bujón, přimícháme do rýže čerstvý hrášek.

  • 3

    Uvařené rizoto dochutíme přimícháním petrželky, másla a Fontina sýrem. Porce rozdělíme na talíře. Posypeme nastrouhaným sýrem Gran Moravia a hned servírujeme. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu