Sýrový koláč s avokádovou pěnou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 52 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 175 g Mouka pšeničná hladká
  • 60 g Sýr Čedar
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 250 g Krab nakládaný
  • 150 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 230 ml Majonéza
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 5 ks Avokádo
  • 3 ks Kiwi
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 544 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 422 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 88 mg
  • Draslík 834.7 mg
  • Vláknina 19005.2 mg
  • Vitamín A 19005.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43 mg
  • Vitamín E 3.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do větší mísy prosejeme 175 g hladké mouky, smícháme s 1/2 lžíce nastrouhané citronové kůry, 1/2 lžíce krupicového cukru, přimícháme 60 g nastrouhaného sýra Čedaru.

  • 2

    40 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme 2 lžíce studené vody s rozmíchaným žloutkem. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

  • 3

    Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 4

    Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3-4 mm.

  • 5

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.

  • 6

    Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

  • 7

    Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu (pečící papír odložíme). Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje formy. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 15-17 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout.

  • 8

    Připravíme avokádový krém. 5 kusů avokáda omyjeme, oloupeme, zbavíme pecek a pokrájenou dužinu dáme do mísy. Přidáme sýr Lučinu, majonézu, sůl, citronovou šťávu a krém vyšleháme do hladka. Omyjeme petrželku a drobně ji pokrájíme. Pak ji zamícháme do avokádového krému. Kiwi omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky.

  • 9

    Na koláčový korpus naneseme krém. Ozdobíme ho krabím masem a plátky kiwi. Koláč nakrájíme a podáváme vychlazený.

Komentáře k receptu