Zapečené nudle s rajčaty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Anglická slanina
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 300 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 20 g Strouhanka
  • 350 g Créme fraiche
  • 300 g Cibulka jarní
  • 750 g Nudle vlasové
  • 300 g Gouda
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Bazalka
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 kg Rajčata
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Olej stolní
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2368 kcal
  • Sacharidy 174 g
  • Tuky 146 g
  • Sodík 1427 mg
  • Bílkoviny 95 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 445.7 mg
  • Draslík 1706.1 mg
  • Vláknina 16525.8 mg
  • Vitamín A 16525.8 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 78.2 mg
  • Vitamín E 4.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Opláchneme a osušíme rozmarýn, otrháme jehličky. Připravíme pánev, na které bez tuku pozvolna do světlehněda jehličky opražíme, poté je stáhneme z pánve a nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje, přidáme slaninu a osmažíme ji.

  • 2

    V míse pomocí mixéru smícháme creme fraiche s vejci. Šleháme 4 - 5 minut. Ochutíme solí, pepřem a přidáme slaninu s rozmarýnem.

  • 3

    Omyjeme rajčata, odstraníme zelené okolí stopky, nakrojíme je do křížku a spaříme horkou vodou. Poté je oloupeme a překrojíme napůl.

  • 4

    Připravíme hrnec s dostatečným monžstvím osolené vody, kterou přivedeme k varu, vložíme nudle a vaříme je 3 - 4 minuty. Uvařené je vyjmeme, necháme okapat a smícháme se zbylým olejem. Nastrouháme parmezán. Nudle promícháme s vaječnou směsí a 50 g parmezánu.

  • 5

    Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme máslem a posypeme tenkou vrstvou strouhanky.

  • 6

    Troubu předehřejeme na 200ºC (horkovzdušnou troubu na 180ºC).

  • 7

    Na dno formy rozložíme polovinu směsi s nudlemi, poklademe polovinami rajčat slupkou směrem nahoru a trochu je přitiskneme. Rajčata přikryjeme zbytkem nudlové směsi, poklademe zbylými polovinami rajčat a potřeme olivovým olejem.

  • 8

    Takto připravenou mísu vložíme do střední části trouby a zapékáme 35 - 40 minut.

  • 9

    Opláchneme bazalku a jarní cibulku. Každé zvlášť nasekáme. Přichystáme goudu, ze které odkrojíme kůru a sýr na struhadle nahrubo nastrouháme. Ovčí sýr nakrájíme na kostičky. Upečený nákyp vyjmeme z trouby a necháme 10 - 15 minut částečně vychladnout. Ještě horký nakrájíme, upravíme na talíře a podáváme se sýry, cibulkou a bazalkou.

Komentáře k receptu