Olihně s tzatziky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Jogurt bílý
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 400 g Okurka salátová
  • 20 g Máta
  • 200 ml Olej olivový
  • 20 ml Citronová šťáva
  • 1 ks Citrony
  • 4 stroužek Česnek
  • 1 kg Olihně
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 784 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 646 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 595.5 mg
  • Draslík 1023.8 mg
  • Vláknina 4578.3 mg
  • Vitamín A 4578.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 39.8 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Okurky omyjeme, podélně rozpůlíme a odstraníme semena. Potom je nahrubo nastrouháme, osolíme a dáme na 15 minut okapat na síto.

  • 2

    Jogurt rozmícháme s citronovou šťávou, nasekanou mátou a prolisovaným česnekem. Přimícháme strouhané okurky, přikryjeme a necháme odležet.

  • 3

    Připravíme olihně: Uchopíme hlavu a chapadla vytáhneme je z trupu i s vnitřnostmi. Chapadla těsně pod očima odkrojíme. Chapadla uchopíme tak, aby ústa byla nahoře. lespodu vytlačíme zažívací ústrojí a oddělíme ho. Tenkou kůži trupu stáhneme a odkrojíme ploutve. Trup, chapadla a ploutve omyjeme pod studenou vodou a osušíme. Trup nakrájíme na asi 5 mm silná kolečka.

  • 4

    Olihně osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Postupně je smažíme asi 3 minuty v rozehřátém oleji. Vyjmeme na papírovou utěrku a necháme okapat.

Komentáře k receptu