Závin s lososem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 300 g Listové těsto
  • 450 g Losos obecný
  • 180 g Máslo čerstvé
  • 50 g Rýže dušená
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 2 kávová lžička Petržel - nať
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Ocet vinný
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 745 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 261 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 304.3 mg
  • Draslík 446.6 mg
  • Vláknina 2995.4 mg
  • Vitamín A 2995.4 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.3 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V osolené vodě vaříme vejce 8 minut, poté prudce ochladíme, necháme mírně vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Rýži vaříme v mírně osolené vodě 10 - 15 minut do měkka, scedíme a odložíme.

  • 2

    Cibuli opékáme 5 minut na pánvi s rozehřátým olejem, potom přidáme česnek, opékáme půl minuty, následně spolu s petrželkou, citronovou kůrou, koprem a lososem vmícháme do rýže.

  • 3

    Listové těsto rozválíme na obdélník o rozměrech 40 x 30 cm, přeneseme na plech potřený studenou vodou, na polovinu těsta naneseme polovinu náplně, necháme dvoucentimetrové okraje. Náplň poklademe kolečky vajec, navrch rozetřeme zbývající náplň. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, těsto přehneme a okraje přitiskneme k sobě. Vrchní stranu ozdobíme lístečky, které jsme vytvořili z odřezků těsta, potřeme rozšlehaným vejcem a 30 - 35 minut pečeme v troubě, předehřáté na 200°C, až získá zlatou barvu.

  • 4

    Na mírném ohni v hrnci rozehřejeme máslo, ve druhém hrnci přivedeme k varu vinný ocet s citronovou šťávou. Mixerem našleháme bílky se špetkou soli, při zapnutém mixeru postupně přiléváme horký ocet s citronovou šťávou, potom tenkým praménkem horké máslo. Hotovou omáčku osolíme a opepříme.

  • 5

    V horké lázni udržujeme omáčku teplou, závin vyjmeme z trouby a ihned servírujeme s trochou holandské omáčky.

  • 6

Komentáře k receptu