Dušený okoun s bylinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 80 g Slanina vepřová
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 1000 g Okoun říční
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2.5 dl Vývar zeleninový
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 539 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 847 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 44.7 mg
  • Draslík 152.2 mg
  • Vláknina 1573.6 mg
  • Vitamín A 1573.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté okouny očistíme ostrým nožem. Rozřízneme je od řitního otvoru až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odkrojíme hlavy, ploutve a ocasy odsřihneme nůžkami na drůbež a okouny znovu promyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme je, osolíme, opepříme a poskládáme těsně vedle sebe do zapékací mísy, kterou jsme si vytřeli máslem. Omytou petrželovou nať, celerovou nať a pažitku drobně pokrájíme. Uzený špek nakrájíme na tenké plátky.

  • 2

    Okouny posypeme bylinkami, poklademe na ně i do břišní dutiny plátky špeku a plátky másla. Mouku rozšleháme se zeleninovým vývarem, kterým přelijeme ryby. Mísu zakryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby na 200°C-220°C dusit a péct zároveň. Podle velikosti ryb dusíme 15-25 minut. Ryby podáváme horké.

Komentáře k receptu