Vařené vepřové s hrachovou kaší

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 600 g Hrách loupaný
  • 300 g Vepřová krkovička
  • 200 g Pórek
  • 200 g Mrkev kořen
  • 300 g Celer bulvový
  • 100 g Petržel kořen
  • 300 g Vepřový bok
  • 4 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Majoránka
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 2 špetka Tymián čerstvý
  • 1.2 l Voda pitná
  • 1.5 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 969 kcal
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 818 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 88.8 mg
  • Draslík 445.9 mg
  • Vláknina 18267 mg
  • Vitamín A 18267 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.4 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žlutý loupaný hrách dobře omyjeme, dáme do hrnce s 1,2 litrem vody a necháme ho namočený 2-3 hodiny. Poté ho dáme vařit, do vody přidáme sůl, celou očištěnou cibuli, které necháme jednu hnědou slupku a majoránku.

  • 2

    Hrách přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pomalu vaříme přibližně 1,5-2 hodiny doměkka, hrách musí být úplně rozvařený. Vepřovou krkovici bez kostí a prorostlý bůček omyjeme a vložíme do hrnce s 1,5 litrem vody. Očistíme pórek, oloupeme mrkev s celerem a petrželí. Zeleninu omyjeme, pokrájíme na několik kousků a přidáme k masu. Ještě dáme do vody k masu tymián, sůl a pepř, vodu přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a maso pod poklicí vaříme doměkka přibližně 1,5 hodiny. Uvařenou měkkou zeleninu vyjmeme z vývaru po 40 minutách a odložíme ji do mísy.

  • 3

    Z uvařené hrachové kaše vyjmeme cibuli a kaši dochutíme solí. Uvařené maso pokrájíme na porce.

  • 4

    Na talíře rozdělíme hrachovou kaši, přiložíme k ní kousky vepřového masa, uvařenou zeleninu, kaši polijeme rozpuštěným vyškvařeným sádlem a podáváme s čerstvým bílým chlebem.

Komentáře k receptu